Reclame Dropwinkel.eu1

jVoteSystemModule

Wat kies jij ?

Hard of Zacht ?

Zacht
Hard
1 Stemmen over

jVS by www.joomess.de.

Drop Soep van Pierre de Wind

Gebruikerswaardering:  / 4
ZwakZeer goed 

Heb je zin om eens een culinair hoogstandje te maken met drop als hoofdingredient? Denk je dat dat niet mogelijk is? Ohjawel... het is mogelijk. Deze dropsoep van Pierre de Wind een echte aanrader! Je zult moeite moeten doen om alle ingredienten bij elkaar te sprokkelen. Het is niet bepaald een allerdaags gerecht, maar een soep waar je U tegen zegt en als dropliefhebber eens geprobeerd moet hebben! Zie ook het kookboek "Wind aan de kook" van Pierre de Wind.

Wat heb je nodig?

  • 3 zwarte peperkorrels
  • 1 stokje zoethout
  • 50 gram prei
  • 30 gram wortel
  • 60 gram ui
  • 20 gram verse, gesneden basilicum
  • 1 gram zwart-witpoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 10 gram roomboter
  • 25 gram Drambuie
  • 8 dl kippenbouillon
  • 1 zakje inkt van inktvis (4 gram)
  • naar smaak peper uit de molen, zout

En wat heb je verder nodig?

  • Iets van een steelpan of vijzel
  • Snijplank
  • Snijmesje
  • Kookpan
  • Zeef
  • Soeplepel

Wat moet je doen?

Kneus de peperkorrels en het zoethout met bijvoorbeeld de onderkant van een steelpan of in een vijzel. Snijdt de prei, wortel en ui in stukken van een halve centimeter dik. Kneus het basilicum licht met de handen.
Zet de peper, zoethout, zwart-witpoeder, laurier, basilicum en de gesneden groenten in bruisende boter in een kookpan aan.

Blus af met de Drambuie.
Voeg de kippenbouillon toe.
Laat 25 minuten trekken.
Knijp de inhoud van het zakje inkt boven de soep uit en roer even.
Laat 5 minuten doortrekken.
Zeef de soep. Druk de resten goed aan met de achterkant van een soeplepel, zodat ook de sappen van de groenten in de soep komen.
Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Zijn er ook variatietips?

Volgens mij kun je dit gerecht het beste laten zoals het is…

Wel zal het een kunst zijn om alle ingrediënten te bemachtigen, want er zijn een paar unieke ingrediënten voor nodig. Zoals bijvoorbeeld inkt van inktvis, om de dropsoep te voorzien van een zwarte kleur. Dit ingrediënt wordt ook wel gebruikt om zwarte pasta te krijgen. Maarja, hoe kom je daaraan? Waarschijnlijk heb je de meeste kans van slagen bij de visboer.

Kun je niet aan inktvisinkt komen, dan niet getreurd. Je soep is misschien minder zwart van kleur, maar zal er niet minder om smaken.

Er wordt ook wel de tip gegeven om norit van de drogist te gebruiken. Hier zit koolstof in en dat wordt ook gebruikt om dropjes te voorzien van een mooie zwarte kleur. Maar pas op want norit is diarree remmend medicijn… dus ik zou niet teveel gebruiken. ;-)

Daarnaast heb je zwart wit poeder nodig, die kun je verkrijgen bij de snoepwinkel.

En Drambuie is een likeur dat gemaakt is van schotse whisky, kruiden en heidehoning, verkrijgbaar bij de slijterij.

Finishing Touch?

Als je er een drankje bij wilt drinken kun je denken aan glaasje anijslikeur, zoals Ouzo of Pernod.

Extra info

De dichter en kok Pierre Wind is degene die dit gewaagde recept heeft gecreëerd. Hij was zo gebiologeerd door het idee van een soep die naar drop smaakt, en heeft heel wat uurtjes gestoken in het vervolmaken van dit recept. Uiteindelijk lukte het hem en dit is het resultaat. Zie ook het kookboek “Wind aan de kook” door Pierre Wind, Tirion Uitgevers, Baarn.

Reacties   

 
0 #1 martijn 21-12-2014 14:30
Venkel, ik maak de soep met venkel als extra groente en los 3 of 4 laurierdropjes op, de zwart/wit poeder laat ik achterwegen.
 

You have no rights to post comments